Europa mai 2020 oppsummert
Det finnes et kjent og yndet sitat fra andre verdenskrig, om svensken som leste henholdsvis tyske og engelske aviser med reportasjer om situasjonen pĂ„ krigsfronten, og utbrĂžt: “Det Ă€r ta mig fa’n inte samma kriget! ”
En reise “EU pĂ„ langs” i dagens situasjon – fra sĂžr i Andalusia til sĂžrlige Sverige – byr pĂ„ atskillige observasjoner som kan avstedkomme lignende reaksjoner. Krigen mot korona har mange fasetter og arter seg forskjellig fra nasjon til nasjon. Mye kan tyde pĂ„ at europeere lever i hĂžyst varierende utgaver av virkeligheten …
NĂ„r man kommer fra det tilnĂŠrmet militĂŠre regimet i Spania, med strenge restriksjoner pĂ„ bevegelse utendĂžrs, generell bruk av munnbind, pĂ„bud om engangshansker for alle kunder pĂ„ supermarkedene, politiovervĂ„king i gatene – du blir jaget hjem hvis du gĂ„r sammen med en annen person – og en gjennomgĂ„ende fryktpreget atmosfĂŠre, er man i et modus av unntakstilstand (OBS – Dagen etter vĂ„r avreise lĂžsnet man litt pĂ„ dette: Det ble tillatt Ă„ gĂ„ to i fĂžlge, forutsatt at de var fra “samme husholdning”).
Vi hadde derfor tatt alle mulige forholdsregler og omhyggelig utstyrt oss med det vi kunne komme over av papirer, innhentet oppholdstillatelse fra Nerja kommune i provinsen Malaga (utstedt pĂ„ vĂ„re navn), dvs. klarering for Ă„ kunne kjĂžre gjennom Spania “med formĂ„l hjemreise”. I tillegg hadde vi ogsĂ„ henvendt oss til den norske ambassaden, og de mailet oss et dokument som i generelle vendinger erklĂŠrte at norske statsborgere hadde tillatelse til Ă„ ferdes pĂ„ spanske veier – i den hensikt Ă„ vende tilbake til Noruega.
Vi ble ikke overrasket da vi like fĂžr Valencia ble vinket til side av et par sĂŠrdeles barske – og tungt bevĂŠpnede – karer fra Guardia Civil, men grep mekanisk til papirene vĂ„re for Ă„ gjĂžre rede for oss. Det skulle raskt vise seg at det ikke var det som var “greia” – vi ble derimot bryskt – og svĂŠrt hĂžylytt – gjort oppmerksom pĂ„ vĂ„rt flagrante brudd pĂ„ smittevernreglene: Det var forbudt Ă„ kjĂžre med to personer i forsetene! FĂžrst var vi jo dumme nok til Ă„ driste oss til noen spede forsĂžk pĂ„ logiske innvendinger: Vi bodde jo faktisk sammen – og var til alt overmĂ„l nĂ„ pĂ„ vei til et hotell for Ă„ bo pĂ„ samme rom – OG sove i samme seng! FĂ„fengt, selvfĂžlgelig. VĂ„re motforestillinger ble raskt brĂžlt ned, under framfĂžring av truende kroppssprĂ„k og vĂ„penrasling. Her var det bare ett Ă„ gjĂžre : Adlyde og skifte plass.
Neste konfrontasjon med myndighetspersoner fulgte bare en snau time senere: En massiv veisperring med fem-seks politibiler, spikermatte (!) og cirka et dusin vĂŠpnede politimenn. Disse opptrĂ„dte ogsĂ„ meget mistenksomt og underkastet oss noe som minnet sterkt om tredje grads forhĂžr. De kommunale papirene ble gransket med demonstrativ skepsis, konstabelen tok dem med til de tydeligvis overordnede tjenestemennene i baktroppen. Mumling, hoderisting, dette var ikke godt nok, vi mĂ„tte ha noe fra “El Consulado”. Jaja, vi fikk prĂžve oss med rundskrivet fra ambassaden. Vi hadde ansett det som relativt verdilĂžst, siden det jo var en allmenn, upersonlig – og vel Ă„ merke udatert – erklĂŠring som hvem som helst kunne laste ned, og ikke uttrykte noen klarering om oss spesifikt eller dokumenterte noe om vĂ„r situasjon. Det sĂ„ likevel ut til at dette var den avgjĂžrende faktor. Kanskje var det Den norske lĂžve – i pent fargetrykk fra reiseprinteren vĂ„r – eller de offisielt utseende signaturene og stemplene, vi seilte i alle fall igjennom. Med beskjed om at det var dette verdipapiret vi mĂ„tte vise for oss ved senere kontroller.
FÞrste hotellovernatting, i Valencia, gikk forsÄvidt greit. Resepsjonen var betjent, men vi ble orientert om at matservering var redusert til take-away: Vi kunne bestille middag i resepsjonen og hente den sammesteds til avtalt tid, avlevert i brune papirposer til fortÊring pÄ rommet, det samme gjaldt selvsagt for frokost neste morgen. Vi hadde jo blitt vant til litt av hvert de siste ukene, sÄ vi godtok situasjonen uten Ä mukke.
Verre ble det neste dag da vi ankom hotellet i Girona, der vi samvittighetsfullt hadde forhĂ„ndsbestilt – og fĂ„tt tydelig og pĂ„viselig bekreftelse pĂ„ mail: Det viste seg Ă„ vĂŠre lĂ„st og lukket, en sĂŠrdeles dĂžd og forlatt bygning – uten noe oppslag pĂ„ dĂžra eller annen informasjon. Vi sjekket panisk korrespondansen vĂ„r en gang til – og en ny mail, avsendt i ettertid etter vĂ„r avreise, kunne fortelle at hotellet “pĂ„ grunn av den ekstraordinĂŠre situasjonen” hadde valgt Ă„ endre vĂ„r booking fra 2.-3. mai til 13.-14. mai!
Vel, vi setter alle personlige reaksjoner til side og fortsetter: Ambassaden i Madrid hadde elskverdig nok utstyrt oss med en liste over hvilke hoteller i Spania som fortsatt holdt Ă„pent, og til vĂ„r lettelse fant vi i alle fall ett pĂ„ vĂ„r rute – i La Jonction, helt i nord, like ved grensa til Frankrike. Vi ankom relativt sent pĂ„ kvelden og entret resepsjonen med bevende hjerte – men nei, hotellet var dessverre stengt! Hakeslepp fra vĂ„r side, ny snikende panikk, og vi stotret grĂ„tkvalt fram: Jamen, dere stĂ„r jo pĂ„ lista til vĂ„r ambassade?” – “Hva! Ambassade?! ” Nok engang mĂ„tte den norske lĂžva framvises i all sin prakt, og nok en gang gjorde den susen: Joda, hotellet var visst Ă„pent likevel! (vi sender vĂ„re varmeste takksigelser til Señor El consejero de la Real Embajada de Noruega) …
Resepsjonsdamen var nĂ„ i kvitremodus og kunne elskverdigst meddele at restauranten serverte middag fra kl. 20 til 23! Vi kunne naturlig nok knapt tro vĂ„re egne Ăžrer, men jo, et raskt blikk inn i restauranten kunne bekrefte at servering var i full gang, og der satt ogsĂ„ Ă„tte blide politifolk og drakk Ăžl! Vi forsto at vi nĂ„ var i det uavhengige Catalonia, og pĂ„ de kanter viser man som kjent finger’n til den spanske regjering og alt dens vesen …
Kort fortalt, det ble en sĂŠrs hyggelig restaurantopplevelse, i sterk kontrast til den virkelighet vi hadde levd under de siste seks-sju ukene. Vi bevilget oss for anledningen en liten helaften med tre retters middag, rikelig med drikke, servert av blide kelnere som ikke var sĂ„ nĂžye pĂ„ dette med munnbind, hansker etc., – og utbrakte selvsagt en vennskapelig skĂ„l for det frie Catalonia …
Grensepasseringen til Frankrike neste morgen foregikk ogsÄ rimelig smertefritt: Noen fÄ minutters gransking av papirene, og vi ble vennlig vinket videre. Hotellet i Macon viste seg Ä vÊre ubetjent, vi tastet oss inn ved hjelp av avtalt kode og inntok medbrakt mat fra nÊrmeste supermarked.
I den rimelig nullstilte tilstand vi nĂ„ var kapslet inn i, ble det et alvorlig kultursjokk Ă„ krysse grensa Frankrike -Tyskland: En jublende kvinnelig grensepolitibetjent Ăžnsket oss velkommen til Tyskland, sjekket smilende passene vĂ„re og Ăžnsket oss eine wunderschöne Reise durch Deutschland! Ikke mindre surrealistisk ble det da vi kjĂžrte inn i det grĂžnne vĂ„rlandskapet og sĂ„ flokker med sorglĂžst spaserende og syklende mennesker, i grupper pĂ„ opptil flere! Helt ubekymret, uten munnbind. eller noe annet tegn pĂ„ krise og unntakstilstand. Hjelp! SĂžndagsstemning, fullstendig Disneyland, urealistisk uskyldstilstand! For sukkersĂžtt til Ă„ vĂŠre sant! Det tok oss flere dager Ă„ venne oss til det som nĂ„ skulle mĂžte oss pĂ„ ferden gjennom de unike sommeridyllene i Freiburg, Karlsruhe, Cochem, GieĂen, Weimar, Hannover-MĂŒnden og LĂŒneburg.
Litt bakkekontakt gjenvant vi riktignok nĂ„r vi kom til hotellinnsjekkingene. Bestemmelsene sier at hotellene har tillatelse til Ă„ gi rom bare til dem som reiser i forretnings- eller yrkessammenheng – er sĂ„kalt “geschĂ€ftlich unterwegs”, og enkelte steder – men slett ikke overalt – ble vi bedt om Ă„ forevise slik dokumentasjon. SĂ„ vi kan slĂ„ fast at lĂžssluppenheten i Forbundsstaten Tyskland begynner Ă„ nĂ„ faretruende nivĂ„er nĂ„. For eksempel gjelder fortsatt pĂ„budet om Ă„ holde restaurantene stengt, men det er lov Ă„ drive take-away, sĂ„ det er rikelig anledning til Ă„ bevilge seg bĂ„de, italienske, kinesiske, thailandske og indiske lekkerheter, sĂ„vel som de noe traustere tyske spesialitetene – OG selvsagt er maten bare til avhenting, men tilfeldigvis har noen satt fra seg noen stoler og bord i vĂ„rsola der pĂ„ fortauene foran utleveringslukene. Bybildet byr derfor – i alle fall noen steder, ikke overalt, la oss understreke det – pĂ„ muntre scener med glade og avslappede mennesker som nyter sin lunsj/middag pĂ„ solfylte plasser i byene. Drikkevarer er selvsagt ogsĂ„ tilgjengelige som take-away, og jamen har ikke noen klart Ă„ forsyne dem med bĂ„de vinglass og det som verre er ogsĂ„. GemĂŒtlichkeit, GemĂŒtlichkeit …
SpĂžrsmĂ„lene om felles europeisk politikk, felles kriselĂžsning, for ikke Ă„ nevne europeisk enhet, blir hengende i lufta …
Kristin
January 30, 2021 — 2:14 pm
Vi er ogsÄ, nÄ, forundra over hvor forskjellig ulike land reagerer og folk forholder seg til regler og bestemmelser